Evo kako masaža djeluje na naš organizam

 In BLOG

Masaža, praksa koja datira tisućama godina unatrag, koristi se širom svijeta kao sredstvo za opuštanje, liječenje i poboljšanje općeg zdravlja. Različite tehnike masaže djeluju na tijelo na razne načine, uključujući fizičke, kemijske i psihološke učinke.

Masaža stimulira protok krvi kroz tijelo, što rezultira boljom opskrbom kisikom i hranjivim tvarima u tkivima. Također, poboljšava limfnu drenažu, pomažući tijelu da se oslobodi otpadnih tvari i toksina. Ovaj proces može smanjiti oteklinu i ubrzati oporavak od ozljeda. Tehnike masaže kao što su gnječenje, trljanje i pritisak pomažu u oslobađanju napetosti i ukočenosti u mišićima. To ne samo da povećava fleksibilnost i opseg pokreta, već i smanjuje rizik od ozljeda te poboljšava ukupnu tjelesnu funkcionalnost.

Masaža može smanjiti bol stimuliranjem oslobađanja endorfina, prirodnih analgetika tijela. Ova praksa također pomaže u smanjenju upale i oteklina u mišićima i zglobovima, što dodatno doprinosi smanjenju boli.

Tijekom masaže, tijelo oslobađa različite hormone, uključujući endorfine (hormone sreće), serotonin (hormon raspoloženja) i oksitocin (hormon povezanosti i smirenja). Ovi hormoni igraju ključnu ulogu u poboljšanju raspoloženja i općeg osjećaja blagostanja. Kortizol je hormon stresa, a masaža može značajno smanjiti njegovu razinu u tijelu. Smanjenje kortizola pomaže u ublažavanju stresa, anksioznosti i poboljšava ukupno emocionalno zdravlje.

Fizički dodir i osjećaj opuštanja koji pruža masaža mogu značajno smanjiti razinu stresa i anksioznosti. Osim toga, masaža može poboljšati kvalitetu sna, što dodatno doprinosi smanjenju stresa i poboljšanju općeg psihološkog stanja. Može povećati samopouzdanje, smanjiti simptome depresije i pomoći u boljoj emocionalnoj ravnoteži.

Masaža je holistički tretman koji nudi brojne zdravstvene prednosti. Od fizičkih poboljšanja kao što su bolja cirkulacija i smanjenje boli, preko kemijskih promjena poput oslobađanja hormona, do psiholoških dobrobiti kao što su smanjenje stresa i povećanje osjećaja blagostanja. Redovita masaža može značajno poboljšati kvalitetu života, pružajući duboko opuštanje i podržavajući opće zdravlje i dobrobit tijela i uma.